Jdi na obsah Jdi na menu
 


6. 11. 2007

Kolekce I - Jeruzalém(1)

Izrael takový, jaký je ...

 

 

 

Obrazek

 

 

Obrazek

 

 

Obrazek

 

Klasická současná autobusová zastávka.  Dříve bývaly - a někde ještě existují - elegantnější, opatřené skleněnými stěnami. Problém proč  vymizely  spočívá v tom, že když se na plakátu vloženém mezi dvěma skly objevil obrázek ženy, zbožní charidim obvykle sklo rozbili a plakát zničili. Případně zastávku podpálili. Totéž dělali i vandalové, a tak na mnohých stanicích je nyní místo skla  vlnitý plech.  Dvojjazyčné označení zastávky je na ceduli nad ní, z jedné strany hebrejsky, z druhé anglicky. K tématu autobusových zastávek se v této kolekci ještě vrátíme.

Obrazek

Matnas - budova, v níž se nacházejí zájmové a sportovní kroužky, plavecký bazén apod.  Tento byl nedávno opravován a rekonstrukce dosud nebyla dokončena.

Obrazek

 

Nedaleko  Matnasu  narazil autor snímků na sportující děti na hřišti  i s trenérem.

Obrazek

Miflecet je hebrejský výraz pro strašidlo. Toto právě slavilo 30 let. Tři  červené jazyky jsou dětské skluzavky.

Obrazek

 

Obrazek

Nofim - izraelský domov pro seniory. Klady: komplexní péče včetně lékařské. Zápory: nákladný pobyt, který si ne každý může dovolit (vysoký vstupní vklad a měsíční poplatky často převyšující finanční možnosti penzistů).

Obrazek

 

Jeden z menších obchodů v centru čtvrti Kirjat Jovel.

Obrazek

 

Cedule na sloupu s  trojjazyčným názvem ulice -  hebrejsky, arabsky a  anglicky.  V Jeruzalémě je možné podle názvu ulice poznat, v jaké čtvrti se nachází, v jednotlivých  částech  města mají  ulice monotematická označení - např. Guatemalská, Brazilská, Nikaraguyská, Mexická atp. (S něčím podobným se můžeme setkat v některých částech Prahy, např. ve Vršovicích, kde autor webu často pobývá, jsou v jedné části ulice Ruská, Moskevská, Donská, Charkovská, Voroněžská  - pozn. L. S.)

 

Obrazek

 

Obrazek

 

Obrazek

 

3 x památník věnovaný konkrétním obětem palestinsko-arabského teroru. "Na ten den si dobře vzpomínám, " uvádí v průvodním slovu autor snímků Lumír Hanuš. "Jel jsem před čtvrtou z práce a u nás na zastávce autobusu jsem zpozoroval  shluk lidí. Palestinec z Gazy, povoláním zdravotní bratr (!)  tam během chvilky zapíchl nožem čtyři ženy.  Nejstarší bylo kolem 80 let, prý klesla bez hlesnutí." Ano, úděsná je historie některých snímků!  Nyní je na místě tragédie  památník se jmény obětí. --- Součástí dvou horních záběrů je pohled na izraelský semafor pro chodce.

Obrazek

 Jeruzalémská plakátovací plocha. V levé části nelichotivý portét prezidenta Šimona Perese doplněný hanlivými nápisy. (Pozn. autora webu: Ačkoli nesouhlasím s mnohými Peresovými politickými názory, zásadně protestuji proti tomu, aby izraelští představitelé  byli svými oponenty zobrazováni se součástkami arabského oděvu nebo dokonce v nacistických uniformách, jak jsme toho často  svědky. Něco takového nemají jedni ani druzí zapotřebí.)

 

Obrazek

 Jeruzalémské kontejnery na separovaný odpad. V pozadí drátěný na PET lahve, zelený v popředí je určen na sběr novin.

Obrazek

Obrazek

 

Obrazek

 

 

3 x benzinová čepací stanice  značky PAZ. Zde malý jazykový koutek Lumíra Hanuše: Zlato se hebrejsky řekne zahav (známe z názvu hitu Jerušalajim šel zahav - pozn. L. S.), paz znamená ryzí zlato.

 

Obrazek

 

Pouliční schránka na dopisy v šeru jeruzalémského pozdního odpoledne. Více snímků schránek  na dopisy v Kolekci II.

 

Obrazek

 

 Budova telekomunikační společnosti Bezek ("které platíme za telefon," dodává L. Hanuš).

 

Obrazek

 

Obrazek

Obrazek

 

Obrazek

 

 Místní veřejné WC. Toto se nachází poblíž strašidla(Miflecet - viz výše).

 

Obrazek

 

 

Obrazek

 

 

Obrazek

 

 

Obrazek

 

Nákupní středisko Supersol. "Pár snímků jsem udělal uvnitř, než mi vytkli, že fotím bez povolení,"  upřesňuje  Lumír Hanuš. Autor webu má stejnou zkušenost z jednoho z četných pražských pobytů. Když před lety otevírali obří hypernovu v Průhonicích, vytáhl videokameru, aby si udělal několik záběrů do privátního archivu - a se zlou se potázal. Člen ochranky objektu mu v tomto počínání nekompromisně zabránil. Inu, globální pravidla komerce jsou všude stejná ...

Obrazek

Bezpečnostní kontrola u vchodu do nákupního střediska Supersol.

.

 

 

Obrazek

Obrazek

 

Obrazek

 

Obrazek

 

Obrazek

 

Obrazek

 

Autobusová zastávka, jedna z těch, které byly svědky palestinsko-arabského teroru vůči nevinným židovským civilistům.  "Vzpomínám si na den, kdy jsem se vypravil do práce," uvádí  v komentáři k této sérii snímků Lumír Hanuš, "a při odchodu z domu jsme s manželkou uslyšeli výbuch. Řekl jsem, že něco vybouchlo ( z našeho okna je na to místo vidět, ale už jsme byli na chodbě, zamykali byt, a proto nic neviděli), manželka se domnívala, že letadlo překonalo zvukovou bariéru.  Když jsem došel na křížovatku, kde nasedám na autobus, byly tam již sanitky a také vybouchlý autobus. Sebevražedný atentátník zabil tehdy 11 lidí."

 

Zde je mimořádný soubor autentických snímků z výše zmíněného   útoku, k němuž došlo 21/11/2002. Zveřejněn byl proto, aby  všichni návštěvníci tohoto webu lépe porozuměli tomu, jak hrůznou podobu a děsivé důsledky na život  nevinných obyvatel Státu Izrael má palestinský terorismus.

 

Obrazek

 

Obrazek

 

 

Obrazek

 

 

Obrazek

 

 

Obrazek

 

 

Obrazek

 

 

 Další snímky z Jeruzaléma jsou vidění v Kolekci II na tomto webu.